Projecten

2015 – Project 365 dagschilderingen.

Marian van Esch heeft in 2015 een jaar lang, iedere dag, een schilderijtje gemaakt. Een foto van het eindresultaat plaatste ze op social media. Iedere dag een schilderij maken is een hele opgaaf. Het vereist niet alleen discipline maar ook een flexibele houding. Deze aanpak vraagt om een snelle manier van werken maar ook om geconcentreerde aandacht. Tel daarbij ‘kritische reflectie’ en ‘streven naar individuele kwalitatieve werken’ op, en je krijgt een indruk van de complexiteit van deze exercitie. Naast dit stringente format waren er kaders zoals de afmetingen; 18 x 24 of 20 x 20 cm en het maken en plaatsen van een foto van het desbetreffende werk op social media.

‘Het project was ’n uitdaging. Tijdsdruk, daglicht, prestatie, vertrouwen, loslaten, etc. speelden allemaal een rol. Nog maar twee uur daglicht en een schilderijtje dat af moet, gefotografeerd en geplaatst, elke dag. Het verandert je kijk, leert je om snel te werken en dingen te laten ontstaan, te laten zijn, en tegelijkertijd kritisch te blijven. Zoals iedere dag anders was, zijn de doekjes dat ook. Toch vormen ze een geheel als maand, wanneer je kijkt naar terugkerende kleuren, patronen en thema’s, maar ook als jaar. Kijk maar eens naar de  seizoenen die je op de schilderijtjes ziet verstrijken.’

Los van de inspanning getuigen de 356 werken vooral van een liefde voor het schilderen. Van Esch is een schilder pur sang. Ze verbeeld haar omgeving met grove toets en hanteert het penseel met vloeiend gemak; het plezier druipt van haar kwast.  Ze geeft een inkijk in haar leven en slaagt erin het alledaagse bijzonder te maken.

PROJECT 365 is een oefening in het kijken. Van zowel de maker als de toeschouwer. Neem de tijd.