Skip to content

Projecten

Een jaar in schilderijen

Iedere dag van 2015, maakte ik ’n schilderijtje van 18 x 24        of 20 x 20 cm en plaatste een foto van het eindresultaat op      social media. Het project 365 Dagschilderingen.

Het project was ’n kunstenaarsuitdaging. Tijdsdruk, daglicht, prestatie, vertrouwen, loslaten, speelden allemaal een rol.          Nog maar twee uur daglicht en een schilderijtje dat af moet, gefotografeerd en geplaatst, elke dag.                                            ‘Het verandert je manier van kijken, leert je om snel te werken en dingen te laten ontstaan, te laten zijn, en tegelijkertijd kritisch te blijven. Zoals iedere dag ánders was, zijn de doekjes dat ook. Toch vormen ze een geheel. Als maand, wanneer je    kijkt naar terugkerende kleuren, patronen en thema’s. Maar    ook als jaar. Kijk maar eens naar de seizoenen die je op de schilderijtjes ziet verstrijken.

Twaalf doekjes die het meest sprekend zijn voor die maand werden uitgelicht en gebundeld in ‘n boek met, per schilderijtje, een kort poëtisch verhaal van tekstschrijfster / journaliste Rosa Dammers, die de sfeer van iedere maand treffend weet te pakken.