Skip to content

Biografie

Beeldend Kunstenaar - Schilder

Marian van Esch, 1959, studeerde van 1977 tot 1983 aan de academie voor beeldende kunsten St. Joost in Breda. Hierna woonde en werkte zij in Rotterdam en Amsterdam, sinds 1998 heeft zij haar basis in ‘s-Hertogenbosch.

Marian van Esch

Ik heb in mijn werk een grote voorkeur voor de eeuwige thema’s als groei en afsterven. De natuur, haar schoonheid en het verval, dat is wat ik vastleg in mijn schilderijen, tekeningen en aquarellen. De natuur die mij boeit en betovert, volmaakt én imperfect.

Leven en dood zijn vertegenwoordigd in de vorm van bloemen, bladeren, schedels en schelpen. Ik gebruik één enkele bloem of andere vorm, maar schilder ook vlechtwerken van groei en verval van takken en stengels.

Soms heb ik de behoefte om een pas geopende bloem of Berenklauw in al zijn glorie te schilderen. Vaak voel ik de bezieling in een verdorde distel of verdroogde Zonnebloem, het gevallen blad dat omgekruld is door de uitdroging of nog maar net vast hangt aan z’n tak, bijna ‘op’, dat zijn voor mij interessante vormen om vast te leggen.

Ik herhaal dezelfde motieven, waarmee ik m’n best doe om deze te doorgronden, probeer steeds dieper tot de kern door te dringen en te begrijpen. Daarnaast gaat mijn werk over de textuur v.d. verf, het ritme, symmetrie én de beweging op het doek.